ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ - ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως και γίνεται συνήθως λόγω λιθίασης ή άλλης παθολογίας της χοληδόχου κύστεως. Οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα ( τυχαίο εύρημα σε εξετάσεις ), ή να έχουν ενοχλήματα που οφείλονται σε χολοκυστίτιδα ( φλεγμονή ) και άλλες επιπλοκές της χολολιθίασης (ίκτερο, παγκρεατίτιδα). Ορισμένα συνηθισμένα ενοχλήματα, όπως δυσπεψία ή άτυποι πόνοι μπορεί να έχουν σαν αιτία τη χολολιθίαση.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Οι ασθενείς που έχουν χολολιθίαση και κάποιες ενοχλήσεις (ήπιες ή σοβαρές) έχουν ένδειξη να χειρουργηθούν. Όσοι έχουν χολολιθίαση χωρίς ενοχλήματα, τότε πρέπει να γίνεται εκτίμηση της γενικής κατάστασης του ασθενούς (ηλικία, άλλα νοσήματα, διαβήτης) και να λαμβάνεται απόφαση αν ο ασθενής θα παρακολουθείται απλώς ή αν θα πρέπει να γίνει χολοκυστεκτομή. Η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι πλέον το “Gold Standard” για τη χολοκυστεκτομή και μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια του συστήματος DaVinci (ρομποτικά) ή από μία μόνο μικρή τομή στον ομφαλό (SILS). Σήμερα δεν υπάρχει καμία απόλυτη αντένδειξη για τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή και σχεδόν ολοι οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν λαπαροσκοπικά.

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Το υπερηχογράφημα κοιλίας είναι η πιο κατάλληλη απεικονιστική μέθοδος για τον έλεγχο της χοληδόχου κύστεως και έχει μεγάλη ικανότητα να εντοπίζει τη χολολιθίαση. (με ακρίβεια 95%). Η απλή ακτινογραφία κοιλίας βρίσκει μόνο το 15% των λίθων που είναι ακτινοσκιεροί. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η διάγνωση είναι η αξονική τομογραφία, η τεχνική ραδιοϊσοτόπων HIDA και η ενδοσκόπιση ERCP. Οι εξετάσεις αυτές συμπληρώνουν τον συνηθισμένο προεγχειρητικό έλεγχο (εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία, καρδιολογική εξέταση ).

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΑΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Η τεχνική είναι πολύ σημαντική για την ασφαλή ολοκλήρωση της χολοκυστεκτομής. Η σωστή τεχνική σχεδόν μηδενίζει τον κίνδυνο των επιπλοκών από βλάβες των χοληφόρων, που είναι και οι πιό σοβαρές επιπλοκές της επεμβάσεως. Παρασκευάζουμε με προσοχή τον κυστικό πόρο και αρτηρία χωρίς να κόψουμε κανένα στοιχείο αν δεν αναγνωριστεί με βεβαιότητα. Τέλος αφού η χοληδόχος κύστη ¨κρέμεται¨ από την κοίτη της και βρίσκεται σε συνέχεια με δύο στοιχεία αναγνωρισμένα σαν κυστικός πόρος και αρτηρία τότε προχωράμε στην διαίρεση των στοιχείων και σε χολοκυστεκτομή.

ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Μετά το τέλος της επέμβασης και την παραμονή στην ανάνηψη ο ασθενής μεταφέρεται στο δωμάτιο νοσηλείας όπου και θα παραμείνει συνήθως 24-48 ώρες. Παίρνει υγρά και αντιβίωση με ορρό, σε λίγες ώρες μπορεί να περπατήσει, να πάρει υγρά απο το στόμα και συνήθως την επομένη της επέμβασης εξέρχεται με οδηγίες. Η λαπαροσκοπική μέθοδος για τη χολοκυστεκτομή έχει λιγότερο πόνο, ταχεία ανάνηψη και επιστροφή στην εργασία και πού καλά αισθητικά αποτελέσματα.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Δύο είναι οι κυριότερες πιθανές επιπλοκές που έχουν άμεση σχέση με την επέμβαση. Η αιμορραγία κατά την διάρκεια του χειρουργείου και οι κακώσεις στα χοληφόρα. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί επανεπέμβαση. Μέχρι σήμερα τηρώντας αυστηρά προσήλωση στην τεχνική μας, έχουμε αποφύγει αυτές τις επιπλοκές. Άλλες επιπλοκές μπορεί να είναι η δημιουργία συλλογής ή κάκωση άλλου σπλάχνου. Μικρότερης βαρύτητας επιπλοκές μπορεί να συμβούν από το αναπνευστικό π.χ. Για όλες τις πιθανές αυτές επιπλοκές λαμβάνουμε τα μέτρα μας και κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της επεμβάσεως ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο ποσοστό.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Μετά από μία εβδομάδα υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με το χειρουργό για να εξετάσει τον ασθενή και να ελέγξει την επούλωση των μικρών τομών. Εφ΄όσον ο ασθενής είναι καλά δεν χρειάζεται άλλη συνάντηση. Σε περίπτωση που υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις η επανεξέταση μαζί με κάποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣΕΙΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Μπορώ να σηκώσω βάρος μετά την επέμβαση;
Ναι, μέχρι 5 κιλά τον πρώτο μήνα, σταδιακά ελεύθερη ασκηση
Ποιά δίαιτα πρέπει να ακολουθήσω;
Αλιπα μικρά γεύματα
Σχετίζεται η χολολιθίαση με άλλες παθήσεις;
Ναι, Διαφραγματοκήλη και Εκκολπώματα Παχέος Εντέρου
Υπάρχει πιθανότητα να εμφανισθούν πάλι “πέτρες”;
Ναι, Ως χοληδοχολιθίασις, στον χοληδόχο πόρο πχ σαν υπολειπόμενος λίθος
Υπάρχει κάποιος κίνδυνος αν παραμείνει η χολολιθίαση;
Ναι, Ίκτερος, Παγκρεατίτις, Χολοκυστίτις και σπανίως Καρκίνωμα.