ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Λαπαροσκοπική κολεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου . Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με λαπαροσκόπιση, δηλαδή χωρίς μεγάλη τομή, με ειδικά εργαλεία και λαπαροσκόπια. Ανάλογα με το τμήμα του παχέος εντέρου που αφαιρείται διακρίνουμε την δεξιά κολεκτομή, σιγμοειδεκτομή, χαμηλή προσθία εκτομή κ.α.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ - ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή γίνεται για καλοήθεις ή νεοπλασματικές παθήσεις του παχέος εντέρου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την εκκολπωματίτιδα, και τους πολύποδες του παχεος εντέρου που δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά. Η λαπαροσκοπική κολεκτομή πρέπει να αποφεύγεται σε μεγάλους όγκους που επεκτείνονται σε άλλα οργανα.

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ

Για την λαπαροσκοπική κολεκτομή περιλαμβάνει ενδοσκόπιση κατωτέρου πεπτικού, αξονική τομογραφία και αιματολογικό- βιοχημικό έλεγχο. Η προετοιμασία του ασθενούς γίνεται με σκοπό το παχύ έντερο να είναι κενό από περιεχόμενο. Σε περίπτωση νεοπλασίας χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΑΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή γίνεται με γενική αναισθησία. Ο ασθενής τοποθετείται στο χειρουργικό τραπέζι ανάλογα με το είδος της λαπαροσκοπικής κολεκτομής. Η κοιλιά γεμίζει με αέριο και με ειδικές λαβίδες και εργαλεία αφαιρείται το τμήμα του εντέρου μαζί με το μεσεντέριο, τα αγγεία και τους λεμφαδένες. Μετά την αφαίρεση γίνεται μικρή τομή για να βγάλουμε το παρασκεύασμα. Η αναστόμωση του εντέρου στην λαπαροσκοπική κολεκτομή μπορεί να γίνει είτε από την μικρή τομή που αναφέραμε, είτε να γίνει μέσα στην κοιλιά του ασθενούς με συρραπτικά εργαλεία (staplers). Κάτω από ορισμένες συνθήκες π.χ. απόφραξη ενδέχεται να γίνει προφυλακτική ειλεοστομία την οποία κλείνουμε μετά από ένα μήνα περίπου.

ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ

Η νοσηλεία μετά από λαπαροσκοπική κολεκτομή είναι περίπου 4-5 ημέρες. Ο ασθενής έχει όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, χωρίς πόνο, με καλή αναπνευστική λειτουργία και ταχεία ανάκτηση της λειτουργίας του εντέρου. Από την πρώτη ημέρα μπορεί να πάρει λίγα υγρά από το στόμα και να κινείται ευχερώς. Από αυτή την άποψη η λαπαροσκοπική κολεκτομή υπερτερεί σαφώς της ανοικτής επεμβάσεως και μετά από την συσσώρευση εμπειρίας από του χειρουργούς είναι εξ ίσου επαρκής και από ογκολογικής απόψεως.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ

Η διαφυγή από την αναστόμωση, η λοίμωξη, ο ειλεός, η αιμορραγία είναι ορισμένες από τις πιθανές επιπλοκές της λαπαροσκοπικής κολεκτομής. Η καλή μετεγχειρητική φροντίδα και η καλή χειρουργική τεχνική μειώνουν σημαντικά τις επιπλοκές. Η λαπαροσκοπική κολεκτομή έχει λιγότερες επιπλοκές από την ανοικτή επέμβαση.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Είναι μεγάλης σημασίας μετά από την λαπαροσκοπική κολεκτομή. Υπάρχουν διαφορετικά πρωτόκολλα σε κάθε κέντρο αλλά σε γενικές γραμμές ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται με κολοσκόπιση ανά τακτά διαστήματα, αξονονική τομογραφία και ορισμένες βιοχημικές εξετάσεις. Ασθενείς με νεοπλάσματα πιθανόν να χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με φάρμακα ή ακτινοβολία. Σε καλοήθεις παθήσεις δεν είναι απαραίτητη η όλη διαδικασία.